Otyłość – zalecenia dietetyczne
Otyłość – dieta w chorobie
Mianem otyłości określamy nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie i zwiększenie masy ciała powyżej wartości prawidłowych, przyjmowanych dla danej płci, wieku i wzrostu. Jest to choroba cywilizacyjna, na której występowanie, poza uwarunkowaniami genetycznymi, wpływa głównie brak aktywności fizycznej zbiegający się ze złą, wysokokaloryczną dietą.
Otyłość – zalecenia żywieniowe
Dieta u osób cierpiących na otyłość winna skupiać się na ograniczeniu kaloryczności posiłków oraz wypracowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Polecane produkty – co wolno jeść przy otyłości:
- chude mięso i wędliny,
- chude ryby,
- chudy twaróg,
- jaja,
- nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica),
- pieczywo pełnoziarniste,
- ziemniaki,
- ryże, kasze i makarony pełnoziarniste,
- mąka, kukurydza,
- płatki owsiane i jęczmienne,
- warzywa (pomidory, ogórki, kapusta, szpinak, jarmuż, kalafior, brokuły, sałata, sałata lodowa, rukola, papryka, seler naciowy, rzodkiewka, rzepa, brukselka, cykoria, grzyby, cukinia, kabaczek, dynia, szparagi, bakłażan, cebula, fasolka szparagowa, koper włoski),
- oliwa z oliwek, oleje roślinne,
- owoce o małej zawartości cukrów,
- duże ilości niegazowanej wody.
Zabronione produkty – czego nie wolno jeść przy otyłości:
- słone przekąski (chipsy, paluszki, prażona kukurydza itd.),
- cukier, miód i wszelkie słodycze,
- słodkie płatki do mleka, białe pieczywo pszenne,
- słodzone napoje,
- czekolada,
- owoce o dużej zawartości cukrów (banany, winogrona),
- oliwki,
- majonez, sosy na bazie majonezu,
- dania typu fast food,
- mięso (tłusty drób, wieprzowina i wszelkie wędliny wieprzowe, pasztety, parówki, podroby – poza wątróbka cielęca i drobiową, kaszanki, salcesony, mielonki, mięso panierowane,
- nabiał (sery żółte, mozarelle, sery topione, sery pleśniowe, tłusty twaróg, ser feta, twarożki do smarowania),
- masło, śmietana, smalec, boczek, margaryny roślinne, margaryny kostkowe.