Osteroporoza – zalecenia
Osteroporoza – zalecenia żywieniowe
Dieta u osób cierpiących na osteoporozę winna skupiać się na właściwej suplementacji składników mineralnych. Dania wzbogacone o niezbędne do metabolizmu tkanki kostnej komponenty i pozbawione tych, które go zaburzają potrafią nie tylko przyspieszyć proces zdrowienia, ale również wymiernie poprawić komfort życia.
Produkty dozwolone w osteoporozie – co wolno jeść
Produkty bogate w źródła:
- wapnia (mleko, produkty mleczne, ryby, sery głównie żółte, nasiona słonecznika, brokuły, szpinak, soja),
- fosforu (ryby, chleb, wyciągi z kości, drób, mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne, sery, pełne ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych),
- witaminy D (tłuste ryby – śledź, makrela, sardynka, tran, mleko, margaryny, jaja, kasze, olej z wątroby dorsza i tuńczyka, masło, żółtka jaj),
- witaminy K (warzywa liściaste, tran, pomidory, kalafior, żółtka jaj, olej sojowy),
- witaminy C (kiwi, pietruszka, czarna porzeczka, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży, pomidory, kapusty, szczypior, szparagi, fasolka),
- magnezu (produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, orzechy, banany, kiełki, migdały, figi, czekolada, kakao, warzywa liściaste, ryby).
Zabronione produkty – czego nie wolno jeść przy osteoporozie
- mocna kawy i herbata,
- słodzone napoje gazowane,
- wędzone ryby,
- szpinak,
- otręby pszenne,
- sery,
- zupy w proszku,
- wędliny,
- marynaty,
- przetwory garmażeryjne,
- słone przekąski,
- masło,
- smalec,
- boczek,
- majonez,
- alkohol