Cukrzyca – dieta cukrzyka. Zalecenia.
Cukrzyca to choroba metaboliczna, charakteryzująca się hiperglikemią czyli podwyższonym poziomem glukozy we krwi wynikającym z zaburzeń metabolizmu w trzustce.
Ze względu na czynniki i przebieg wyróżniamy kilka jej rodzajów, najczęstsze to cukrzyca typu 1 i 2, z czego zdecydowaną większość dotyka druga odmiana . Cukrzyca typu 2 nazywana jest cukrzycą dorosłych, a jej powstanie w bardzo dużej mierze jest zależne od nas samych, gdyż jej podłożem jest nieprawidłowe odżywianie, głównie nadużywanie węglowodanów, otyłość i małe ilości ruchu, dlatego tak istotna jest prawidłowa dieta – zarówno w prewencji, jak i podczas samej choroby.
Cukrzyca – zalecenia żywieniowe
Podstawą leczenia cukrzycy jest niskokaloryczna dieta i aktywność fizyczna. Dieta w chorobach takich jak cukrzyca powinna zawierać dużo owoców i warzyw, gdyż – poza bogactwem witamin i minerałów – zawierają one flawonoidy, które stymulują trzustkę do produkcji insuliny.
Dieta w cukrzycy wymaga przede wszystkim ograniczenia, a najlepiej całkowitego wyeliminowania cukru i rezygnacji z alkoholu, który jest odpowiedzialny za uwalnianie glukozy z wątroby, przez co sprzyja hipoglikemii.
Konieczne jest zwrócenie uwagi na składy na opakowaniach, gdyż z pozoru niewinne produkty jak jogurt owocowy czy sok mogą zawierać ogromne ilości węglowodanów. Owoce są dozwolone, ale z umiarem. Powinno wybierać się te, które mają niższą zawartość cukru. Dieta cukrzyka powinna zawierać produkty bogate w błonnik o niskim indeksie glikemicznym. Mimo, że tłuszcze zwierzęce nie podnoszą poziomu cukru we krwi, to wpływają na zwiększenie cholesterolu, który z uwagi na zwiększone prawdopodobieństwo zachorowania przez cukrzyków na miażdżycę – bezwzględnie należy kontrolować.
Niemniej istotny jest również sposób przygotowania posiłków – produkty powinny być al dente, gdyż rozgotowane mają wyższy indeks glikemiczny, a tym samym szybciej uwalniają cukier do krwi.
Dozwolone produkty – co wolno jeść przy cukrzycy
– warzywa (szczególnie zielone i cebula, która obniża poziom glukozy),
– ryby (oprócz smażonych),
– chude mięso (drób, cielęcina, wołowina, królik, dziczyzna),
– jajka,
– nienasycone kwasy tłuszczowe (olej sojowy, olej kukurydziany, awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy),
– owoce (arbuzy, cytryny, grejpfruty, truskawki, wiśnie),
– gruboziarniste kasze (jęczmienna, gryczana, pęczak, jaglana),
– brązowy ryż i makaron,
– pełnoziarniste pieczywo,
– rośliny strączkowe (fasola, soja, soczewica, groch, ciecierzyca),
– ziemniaki,
– orzechy i migdały,
Zabronione produkty – czego nie wolno jeść przy cukrzycy
– cukier i słodycze,
– sztuczne słodziki na bazie aspartamu i sacharyny,
– napoje słodzone,
– nasycone kwasy tłuszczowe (smalec, słonina, tłuste mięso, wędliny, masło, tłuste mleko, margaryny twarde, olej palmowy, olej kokosowy, tłuszcze cukiernicze)
– owoce (winogron, banany),
– alkohol,
– białe pieczywo,
– słone przekąski (chipsy, paluszki),
– owoce kandyzowane,
– frytki,
– śmietana,
– mleko skondensowane,
– majonez.
– lody,
– tłuste mięso i wędliny (kiełbasy, pasztety, salceson, kaszanka, kaczka, gęś, salami),
– smażone ryby,
– owoce morza (kalmary, krewetki).
Oferujemy profesjonalne konsultacje z dietetykiem klinicznym w Serafin Clinic