Osteoporoza – dieta przy osteoporozie
Osteoporoza to metaboliczna choroba kości charakteryzująca się ich osłabieniem i zwiększoną podatnością na złamania. Najczęściej dotyka kręgosłupa, kości przedramienia i kości udowej.
Na powstawanie osteoporozy oprócz predyspozycji genetycznych i uwarunkowań hormonalnych istotny wpływ ma styl życia i prawidłowa dieta, w szczególności bogata w wapń, produkty białkowe i witaminę D.
Dieta powinna zapewniać produkty bogate w wapń, znajdujące się głównie w produktach mlecznych. Jednocześnie należy unikać produktów utrudniających jego wchłanianie np. szpinaku czy otrębów pszennych.
W diecie osób chorych na osteoporozę należy ograniczyć spożywanie alkoholu i wyeliminować palenie tytoniu, bowiem ten pierwszy powoduje ubytki witaminy D i zmniejsza masę kostną, a tytoń zwiększa wydalanie wapnia z moczem.